VI SENDER PAKKER TIRSDAG TIL FREDAG // LEVERING 1-3 HVERDAGE // FRI FRAGT VED KØB FRA 599 KR //

Enula Journal

Månedens Mor: Line Risager Svendsen

text enula 5. Jan 2020
I denne måned er det Line Risager Svendsen, der fortæller om hverdagen som mor, og hvad det indebærer af frygt, kærlighed og til og fravalg. Hun er mor til Ea Liv og Frej Nord. Og så er hun kvinden bag de fine illustrationer på mypaper.studio.
Navn: Line Risager Svendsen

Alder: 37

Beskæftigelse: Illustrator og uddannet pædagog

Børn: Ea Liv 8 år og Frej Nord 5 år
Hvad er historien bag dine børns navne?

Ea Liv fik sit navn, fordi jeg forinden den graviditet der blev til hende havde haft tre spontanaborter inden for et år. Det var et virkelig hårdt år, fyldt med usikkerhed, fortvivlelse og uro. Juleaften 2010 var jeg oppe at tisse 4 gange om natten, så jeg vidste, at jeg var gravid igen og jeg blev fyldt med glæde og angst på samme tid. Jeg havde jo rimelig dårlig erfaringer efterhånden. Og min første abort skete først i uge 12, så intet var sikkert, før jeg var langt ovre uge 12. Det var en frygtelig ventetid. Men det skulle vise sig, at dette liv skulle blive hos os. Ea betyder “hun" og så valgte vi Liv, fordi hun blev til et lille liv. Min søns navn er primært båret af en kærlighed til de kølige nordiske navne, vi begge har, og har ikke på den måde en lang historie. Da han blev født, var vi overhovedet ikke i tvivl om, at det var de helt rigtige navne til ham.

Hvordan ser en god morgen ud hjemme hos jer?

Jeg er et rigtigt morgenmenneske. Jeg står gerne op en time før alle andre, så jeg har gjort mig selv færdig, før resten af huset vågner. Det giver mig energi, at jeg lige har den tid til mig selv om morgenen. Det betyder også, at jeg stille og roligt kan vække børnene, lave morgenmad og sidde med ved morgenbordet og få en varm kop morgenkaffe. Min mand er ikke så meget et morgenmenneske som mig, så det betyder også, at han får en god morgen, hvor han kan stå op i ro og mag og være med til morgenmaden. Det er en dejlig morgen. En morgen, hvor alle kan komme ud af sengen på den måde, der er bedst for den enkelte og hvor vi kan spise morgenmad sammen, tænde et stearinlys, høre noget rolig musik og blive klar til dagen.
Hvordan ser en god søndag ud?

Alle sover lige lidt længere, eller i hvert tilfælde putter vi lidt længere under dynen og snakker, indtil nogen skal tisse, det plejer at sætte gang i, at vi kommer op og nedeunder. Jeg elsker, når vi sysler rundt i huset. Når vi alle lige er optaget af noget for en stund. Vi ligger meget sjældent “skal" planer den dag, men det er godt, at have noget i ærmet, hvis man kan mærke, at der er brug for en lille tur eller aktivitet. Så en god søndag er en tag-dagen-som-den-kommer-dag.


Hvordan var din graviditet?
Min graviditet md Ea var plaget af angst. Meget af angsten gik på, om hun overlevede, eller om hun ville fejle noget, når hun kom ud. Jeg havde fat i jordemoderen ugentligt, som forsikrede mig om, at de ikke kunne have overset noget. Fysisk var jeg ikke så besværet. Jeg fik madlede over for varm mad, især hakket kød, kogte grøntsager, og avokado, men spise mange appelsiner og salt lakrids. Jeg havde en pose Piratos i køleskabet. Det var det bedste. Jeg var mest plaget på det psykiske. Det fyldte hele min verden og gjorde det svært for mig at glædes. Så selvom jeg glædet mig, var det hele tiden med sådan en underliggende følelse af, at der sikkert ville gå noget galt. Da jeg ventede Frej, var det en helt anden oplevelse. Tiden som gravid fløj afsted. Jeg havde kvalme og kastede op hver morgen de første fem måneder. Jeg kunne ikke spise andet end hvidt brød, kiks og lidt frugt. Jeg havde en helt anden indstilling til selve graviditeten, fordi jeg nu vidste, hvad der kom efter, så bekymringerne var ikke så store. Denne gang var det mere fysisk og det var kvalmen og bækkenbundsløsning, der plagede mig. Hvis man spørger mig idag, om jeg kunne lide at være gravid, vil jeg svare ja. For uanset de psykiske kvaler jeg havde, så er det den mest fantastiske følelse at mærke liv.
Hvad er det bedste ved at være mor?

Betingelsesløs kærlighed. Du er, derfor elsker jeg dig og vice versa. Jeg kan huske, da jeg havde født Ea, som jo var hende der gjorde mig til mor, at jeg følte mig virkelig heldig. Jeg kan huske det gav en eller anden for for mening og ro i livet. Jeg mærkede den samme følelse da jeg var gravid med Frej. Jeg sad i min eksamensperiode på mit studie og knoklede, stressede og var panisk for om jeg kunne klare det. Jeg havde 3 store eksamener og min bachelor de første 6 mdr af min graviditet med Frej. Da jeg fandt ud af, at jeg var gravid, sænkede roen sig. Jeg tænkte “jeg gør mit bedste, ud fra de forudsætninger jeg har", jeg stoppede med at stresse over eksamen og tog det hele med større sindsro, der var noget andet der var vigtigere. Det skulle nok gå. Den følelse kan mine børn stadig give mig, når jeg bliver ramt af præstationsangst.

Jeg har også et ret stort omsorgsgen og det er ret vidunderligt, at jeg hver dag får lov til at give min omsorg og kærlighed til mine børn. Og det er lige så dejligt, at opleve og modtage deres kærlighed, i alle dens nuancer og former. Det er fantastisk at være mor fordi jeg hele tiden er i lære; både i forhold til mine børn, men også i forhold til mig selv. Jeg elsker at opleve, hvordan de udvikler sig til individer med hver deres personligheder og interesser. At blive mor, har også vist mig hvad jeg kan klare, når jeg er presset. Jeg skrev engang et indlæg til familepolitisk netværk, om hvad min barsel og det at blive mor havde lært mig og givet mig af nye personlige kompetencer. Det er ikke småting man oparbejder af nye skills i sådan en proces.
Hvad er det sværeste ved at være Mor?
Adskillelsen, jeg synes det sværeste ved at være mor, er når jeg er adskilt fra mine børn. Det er vildt ambivalent, for jeg har også virkelig meget brug for at lave andet end at være mor, og bare være sammen med min mand, venner eller veninder, ja eller for mig selv. Alenetid er virkelig en luksus, når den er der. Men det er også fyldt med angst i mig, når de befinder sig et andet sted end mig. Det er faktisk både når jeg aflevere dem i skole og børnehave, jeg kan blive ramt af frygten for, om der nu sker dem noget. Eller når de skal være hos deres bedsteforældre. Ea går selv hjem fra skole af og til, fordi hun gerne vil, det kræver virkelig meget is i maven og jeg skal fortælle mig selv og overbevise mig selv om at det er ok. Når man allerede er mor og er blevet det til to dejlige, sunde og raske børn, er det også ret svært, når folk spørger om vi skal have en treer, at sige nej det skal vi ikke. Det afføder per automatik spørgsmål. Jeg synes vi har så meget glæde af de to børn vi har, og jeg synes det er svært nok at dele mig i to, så jeg kan slet ikke se hvordan jeg skal dele mig i tre. Vi er jo forskellige som mennesker, som mødre. Jeg tager hatten af for de mødre der evner det jeg ikke selv kan.
Hvordan har forældreskabet påvirket dit forhold til din partner?

Det lyder mega klicheagtigt, men jeg synes, at det har styrket os. Det har ikke været uden udfordringer, at vi blev forældre og måtte regne den ud. Men vi har altid løst vores uenigheder på en måde, hvor vi begge blev tilgodeset. Vi ser meget tydeligt vores forskellighed. Vi er som nat og dag på mange områder. Med tiden er vi blevet klogere på hinanden. Vi har meget forskellige styrker og jeg synes, vi har fundet en måde at bruge vores styrker på, så de kommer til gavn. Til at starte med var det svært, og vi havde begge svært ved at se meget længere end egen næsetip, når noget var svært imellem os. Vi sov ikke så meget det første år, da Ea var spæd. Hun græd virkelig meget om natten og da min amning desværre måtte stoppe, begyndte hun på flaske. Det betød at vi begge to, fik meget lidt søvn og var i underskud. Vores konflikter handlede tit om det praktiske. Vi havde ikke overskud til at sætte os i den andens sted. Da søvnen vendte tilbage, fik vi overskud og vi blev igen gode til at give plads og bruge vores forskellige ressourcer på en gavnlig måde. Jeg er eksempelvis det morgenfriske menneske, der sørger for det meste om morgenen. Til gengæld er Kasper rigtig god om aftenen, hvor min energi er ved at ebbe ud. Energien er noget vi er blevet bedre til at give til hinanden.
Hvad er dit bedste råd til en kommende eller nybagt mor?

Lyt til dig selv og tag dybe indånderinger. Tag dig tid til at mærke, hvad der er rigtigt for dig og for dit barn. Jeg var en meget usikker nybagt mor og jeg ville ønske, at jeg første gang, havde haft mere ro på mig selv. At jeg havde haft styrke nok til at sige fra til ting, jeg egentlig ikke kunne overskue, men følte jeg skulle. Når man er nybagt mor, kan der opstå en følelse af, at der er meget man skal. Meget man er forpligtet til. Jeg vil anbefale, at man gør lidt mindre skal og lidt mere lyst.

Babyer har meget simple behov, og jo mere man kan være i det simple, jo mere afslappende er det, synes jeg. Da jeg blev mor anden gang, var jeg et hav af erfaringer rigere, meget stærkere og meget mere bevidst om mine egen grænser og om hvad, jeg skulle bruge mine dage på. Min amning af Ea gik i vasken, på grund af, at jeg ikke lyttede godt nok til mig selv. Det kæmper jeg stadig med at tilgive mig selv for. Jeg troede, at det var vigtigt at vise, at jeg kunne tage alle mulige steder hen, selvom jeg egentlig ikke havde lyst og hellere ville sove og putte med Ea. Da Frej var baby, lavede jeg meget få aftaler, sagde nej til det, jeg ikke havde lyst til eller aflyste hvis det viste sig at være en dårlig dag. Jeg sov meget mere om dagen med min søn og jeg trak vejret dybere.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked om nyheder, udsalg, tips og ideer

Instagram