VI SENDER PAKKER TIRSDAG TIL FREDAG // LEVERING 1-3 HVERDAGE // FRI FRAGT VED KØB FRA 599 KR //

Enula Journal

Månedens mor: Julie Takla Helsted

text enula 9. Feb 2019
Navn og alder: Julie Takla Helsted, 35 år

Bopæl: Strandboulevarden på ØsterbroBeskæftigelse:
Jeg er chef for Saxogade, som er en socialøkonomisk handelsgade på Vesterbro @detskerisaxogade. Alle butikkerne i Saxogade er helt almindelige butikker, der er en cafe @cafesonja, en børnetøjsbutik @heidiogbjarne, en designbutik @normaskbh, en emballagefri kolonial @loesmarket, en gartnerservice @plantulacph, et træværksted @fredeswoodshop og et plantebaseret supermarked @naturlisaxogade, men det særlige ved alle butikker er, at de har socialt udsatte i opkvalificering. Alle butikker er med andre ord kommercielle foran disken og sociale bagved. Alle butikker har ansatte, men også frivillige, og der bliver arrangeret en række events i gaden i løbet af et år: Saxogadefest, Kind Week (ugen op til Black Friday), Halloween, fastelavn, julemarked og mange mere. Saxogade vandt AOK-prisen i 2018 og er klart et besøg værd, når man er på Vesterbro. Saxogade er en del af Settlementet, som er en social organisation, der arbejder for at hjælpe og støtte socialt udsatte mennesker tilbage i samfundet.

Børn og alder: Jeg er mamma til to børn: Carl på 5 og Asta på 4 mnd.Hvad er historien bag dit barns navn? Med Carl var vi lidt i tvivl. Det stod mellem Gustav, som var navnet på min mands farfar, og Carl, som var navnet på min norske oldefar. Da Thomas fætter nåede at få en søn inden os, og han fik navnet Gustav, blev Carl en Carl. Og det er vi virkelig glade for i dag. Asta er opkaldt efter min mormor. Hun lever stadig, bor i Norge og er 93 år gammel. Min mormor blev født på Strynø og mødte min morfar, som er norsk, i København, da hun var sygeplejerskestuderende og min morfar læste på Arkitektskolen. De fik min mor her i København, før de flyttede til Norge. Min morfar er desværre død, men min mormor bor stadig i Norge, og lille Asta og jeg har lige været og besøge hende.Hvordan ser en god morgen ud hjemme hos jer? En god morgen starter med, at alle har sovet godt – også mig. Jeg ammer lillesøster, (også) om natten og lige nu ret ofte (gaab). Vi står op mellem 07 og 7.30, spiser morgenmad sammen, Asta er lige begyndt at få en lille smule grød og ellers bliver hun ammet, vi hører musik, vi drikker kaffe, Carl tager selv tøj på (hvis vi har været virkelig gode, har vi lagt tøjet frem dagen før), Carl og Thomas kommer ud ad døren lidt over otte. Hvis lillesøster og jeg følger Carl i børnehave, har vi ikke så travlt, så kan Carl nå at tegne lidt, lillesøster ligger lidt på legetæppet, Carl kan måske nå at se en lille smule børne-tv, mens jeg rydder op. Så går vi sammen over til børnehaven. Nogle gange, hvis det fx er fredag, får vi en ekstra kaffe og croissant på vej over til børnehaven.
Og hvordan ser en god søndag ud? Om søndagen går alt mere langsomt. Carl kan godt sove længe og får lov til at se børne-tv i sofaen. Lillesøster ligger lidt sammen med Carl (det der med ingen Ipad gælder ikke for hende. Vi synes, det er vigtigere, at de får lidt tid sammen) og lidt på legetæppet. Thomas laver morgenmad – måske røræg og bacon eller laks, vi får masser af kaffe, vi prøver at læse avisen (det går næsten aldrig godt), vi hører musik, nogle søndage sætter vi høj musik på, og så bruger jeg Carl som vægt, når jeg træner på gulvet. Han er ved at være tung, så det er ikke alle øvelser, jeg kan klare længere. Mange søndage bliver brugt i Dyrehaven med Carl på cykel, barnevogn og madpakke og kakao. Eller så triller vi ned til Svanemøllebugtens Vinterbadelaug og bader. Hver 4. søndag spiser vi middag med vores skønne overboer (@roerth og @michaelronnebaekrorth), og ellers tit sammen med enten min eller Thomas familie.Hvordan var din graviditet? Min graviditet var overordnet god. Jeg blev meget hurtigt gravid denne gang (med Carl var det meget sværere. Jeg havde to spontanaborter, og det tog lang tid for mig at blive gravid den sidste gang). Jeg var fysisk i god form og trænede i The Wolfpack Gym frem til den dag, jeg fødte. Vi var 5 uger i USA, hvor jeg var 8 måneder henne. Det var en skøn tur, men jeg flyver aldrig højgravid igen. Turen hjem fra USA var ikke sjov. Jeg havde en lang sommer, da min krop til sidst ikke kunne klare at arbejde, og jeg måtte gå fra 4 uger før tid. Jeg skulle bruge tiden på at slappe af, men også holde mig i form, så jeg trænede, læste bøger og badede virkelig meget. Selv om det var svært for mig ikke at arbejde, var det virkelig godt for min graviditet og min krop med de uger.Hvad er det bedste ved at være mor? At se sine børn blive små mennesker. At se udviklingen fra baby til at blive et tænkende individ med masser af idéer og finurlige tanker. At opdage at man har fælles interesser med sit barn. At opdage nye sider ved ens barn. Den ubetingede kærlighed. At de har lært mig hvad tålmodighed er (selv om det stadig er svært for mig). At de får mig til at stoppe op og prioritere. At de har gjort Thomas og mig til en familie.


Hvad er det sværeste ved at være mor? Det med tålmodigheden er som sagt svært for mig. Jeg er vant til stor grad af kontrol, og det har man ikke med børn. Det kan være svært for mig, at Carl har alle mulige mere eller mindre gode idéer til, hvordan man også kan gøre ting, eller i hvilken rækkefølge tingene skal gøres. Det har været svært for mig, at min frihed er blevet begrænset. Jeg har et ret stort behov for at gøre ting alene, og det behov er sat ret meget på pause i disse år. At der ikke er tid til at læse så mange bøger, som jeg gerne ville. Lige nu, hvor trætheden er seriøs, er det svært at overskuddet ikke er så stort, men det gode ved, at man allerede har ét barn er, at man ved, det går over. Man kommer til at sove igen på et tidspunkt – om mange år, men altså ...
Hvordan har forældreskabet påvirket dit forhold til din partner?
Umiddelbart har det gjort rigtig meget godt for os. Vi havde været sammen i mange år, før vi fik Carl, men man lærer rigtig meget både om sig selv og sit parforhold af at få børn. Jeg synes, vi er gode – langt det meste af tiden – til at samarbejde om at være forældre. Vi er rimelig enige om opdragelse – ingen af os har en meget fast idé om, hvordan det skal gøres, men har mange af de samme værdier, og vi er ret enige om, at man kan komme til at lave fejl, men at man som udgangspunkt gør det så godt, man kan. Men vi er også udfordret. Udfordret af, at vi begge vil mange af vores egne ting. Vi vil begge træne, vi vil begge læse avisen, vi vil begge ud en gang imellem. Kampen om friheden er klart en af de ting, jeg synes er noget af det svære ved at få børn – og den er ikke blevet mindre af, at Asta er kommet. Og så er der – lige nu – ikke meget plads til, at vi to er voksne sammen. Jeg savner at gå ud og spise med Thomas. At snakke om andet end logistik og børn. At drikke mere end ét glas vin. Jeg glæder mig til, der bliver mere tid og overskud til det igen.
Hvad er dit bedste råd til en kommende eller nybagt mor?At man ikke skal være så hård ved sig selv – det er en kliché, men det gør det ikke mindre rigtigt. Med Carl synes jeg, at jeg gjorde mange ting forkert. Jeg var usikker og over-opmærksom på, hvad andre mente om mig som mor. Man skal give sig selv lov til at blive mor. Det er ikke sikkert, at den følelse er 100 % cementeret, bare fordi du har født et barn. Med Carl tog det klart nogle måneder, før jeg havde følelsen af at være en MOR. Og det havde jeg så dårlig samvittighed over i starten. Det skal man lade være med. Og man skal prøve at lade være med at sammenligne sig med alt og alle. Det kommer der ikke noget godt ud af. Jeg gør det stadig, men i mindre grad end da Carl var baby.
Navn og alder: Julie Takla Helsted, 35 år

Bopæl: Strandboulevarden på Østerbro
Beskæftigelse: Jeg er chef for Saxogade, som er en socialøkonomisk handelsgade på Vesterbro @detskerisaxogade. Alle butikkerne i Saxogade er helt almindelige butikker, der er en cafe @cafesonja, en børnetøjsbutik @heidiogbjarne, en designbutik @normaskbh, en emballagefri kolonial @loesmarket, en gartnerservice @plantulacph, et træværksted @fredeswoodshop og et plantebaseret supermarked @naturlisaxogade, men det særlige ved alle butikker er, at de har socialt udsatte i opkvalificering. Alle butikker er med andre ord kommercielle foran disken og sociale bagved. Alle butikker har ansatte, men også frivillige, og der bliver arrangeret en række events i gaden i løbet af et år: Saxogadefest, Kind Week (ugen op til Black Friday), Halloween, fastelavn, julemarked og mange mere. Saxogade vandt AOK-prisen i 2018 og er klart et besøg værd, når man er på Vesterbro. Saxogade er en del af Settlementet, som er en social organisation, der arbejder for at hjælpe og støtte socialt udsatte mennesker tilbage i samfundet.

Børn og alder: Jeg er mamma til to børn: Carl på 5 og Asta på 4 mnd.
Hvad er historien bag dit barns navn? Med Carl var vi lidt i tvivl. Det stod mellem Gustav, som var navnet på min mands farfar, og Carl, som var navnet på min norske oldefar. Da Thomas fætter nåede at få en søn inden os, og han fik navnet Gustav, blev Carl en Carl. Og det er vi virkelig glade for i dag. Asta er opkaldt efter min mormor. Hun lever stadig, bor i Norge og er 93 år gammel. Min mormor blev født på Strynø og mødte min morfar, som er norsk, i København, da hun var sygeplejerskestuderende og min morfar læste på Arkitektskolen. De fik min mor her i København, før de flyttede til Norge. Min morfar er desværre død, men min mormor bor stadig i Norge, og lille Asta og jeg har lige været og besøge hende.
Hvordan ser en god morgen ud hjemme hos jer? En god morgen starter med, at alle har sovet godt – også mig. Jeg ammer lillesøster, (også) om natten og lige nu ret ofte (gaab). Vi står op mellem 07 og 7.30, spiser morgenmad sammen, Asta er lige begyndt at få en lille smule grød og ellers bliver hun ammet, vi hører musik, vi drikker kaffe, Carl tager selv tøj på (hvis vi har været virkelig gode, har vi lagt tøjet frem dagen før), Carl og Thomas kommer ud ad døren lidt over otte. Hvis lillesøster og jeg følger Carl i børnehave, har vi ikke så travlt, så kan Carl nå at tegne lidt, lillesøster ligger lidt på legetæppet, Carl kan måske nå at se en lille smule børne-tv, mens jeg rydder op. Så går vi sammen over til børnehaven. Nogle gange, hvis det fx er fredag, får vi en ekstra kaffe og croissant på vej over til børnehaven.
Og hvordan ser en god søndag ud? Om søndagen går alt mere langsomt. Carl kan godt sove længe og får lov til at se børne-tv i sofaen. Lillesøster ligger lidt sammen med Carl (det der med ingen Ipad gælder ikke for hende. Vi synes, det er vigtigere, at de får lidt tid sammen) og lidt på legetæppet. Thomas laver morgenmad – måske røræg og bacon eller laks, vi får masser af kaffe, vi prøver at læse avisen (det går næsten aldrig godt), vi hører musik, nogle søndage sætter vi høj musik på, og så bruger jeg Carl som vægt, når jeg træner på gulvet. Han er ved at være tung, så det er ikke alle øvelser, jeg kan klare længere. Mange søndage bliver brugt i Dyrehaven med Carl på cykel, barnevogn og madpakke og kakao. Eller så triller vi ned til Svanemøllebugtens Vinterbadelaug og bader. Hver 4. søndag spiser vi middag med vores skønne overboer (@roerth og @michaelronnebaekrorth), og ellers tit sammen med enten min eller Thomas familie.
Hvordan var din graviditet? Min graviditet var overordnet god. Jeg blev meget hurtigt gravid denne gang (med Carl var det meget sværere. Jeg havde to spontanaborter, og det tog lang tid for mig at blive gravid den sidste gang). Jeg var fysisk i god form og trænede i The Wolfpack Gym frem til den dag, jeg fødte. Vi var 5 uger i USA, hvor jeg var 8 måneder henne. Det var en skøn tur, men jeg flyver aldrig højgravid igen. Turen hjem fra USA var ikke sjov. Jeg havde en lang sommer, da min krop til sidst ikke kunne klare at arbejde, og jeg måtte gå fra 4 uger før tid. Jeg skulle bruge tiden på at slappe af, men også holde mig i form, så jeg trænede, læste bøger og badede virkelig meget. Selv om det var svært for mig ikke at arbejde, var det virkelig godt for min graviditet og min krop med de uger.
Hvad er det bedste ved at være mor? At se sine børn blive små mennesker. At se udviklingen fra baby til at blive et tænkende individ med masser af idéer og finurlige tanker. At opdage at man har fælles interesser med sit barn. At opdage nye sider ved ens barn. Den ubetingede kærlighed. At de har lært mig hvad tålmodighed er (selv om det stadig er svært for mig). At de får mig til at stoppe op og prioritere. At de har gjort Thomas og mig til en familie.
Hvad er det sværeste ved at være mor? Det med tålmodigheden er som sagt svært for mig. Jeg er vant til stor grad af kontrol, og det har man ikke med børn. Det kan være svært for mig, at Carl har alle mulige mere eller mindre gode idéer til, hvordan man også kan gøre ting, eller i hvilken rækkefølge tingene skal gøres. Det har været svært for mig, at min frihed er blevet begrænset. Jeg har et ret stort behov for at gøre ting alene, og det behov er sat ret meget på pause i disse år. At der ikke er tid til at læse så mange bøger, som jeg gerne ville. Lige nu, hvor trætheden er seriøs, er det svært at overskuddet ikke er så stort, men det gode ved, at man allerede har ét barn er, at man ved, det går over. Man kommer til at sove igen på et tidspunkt – om mange år, men altså ...
Hvordan har forældreskabet påvirket dit forhold til din partner?
Umiddelbart har det gjort rigtig meget godt for os. Vi havde været sammen i mange år, før vi fik Carl, men man lærer rigtig meget både om sig selv og sit parforhold af at få børn. Jeg synes, vi er gode – langt det meste af tiden – til at samarbejde om at være forældre. Vi er rimelig enige om opdragelse – ingen af os har en meget fast idé om, hvordan det skal gøres, men har mange af de samme værdier, og vi er ret enige om, at man kan komme til at lave fejl, men at man som udgangspunkt gør det så godt, man kan. Men vi er også udfordret. Udfordret af, at vi begge vil mange af vores egne ting. Vi vil begge træne, vi vil begge læse avisen, vi vil begge ud en gang imellem. Kampen om friheden er klart en af de ting, jeg synes er noget af det svære ved at få børn – og den er ikke blevet mindre af, at Asta er kommet. Og så er der – lige nu – ikke meget plads til, at vi to er voksne sammen. Jeg savner at gå ud og spise med Thomas. At snakke om andet end logistik og børn. At drikke mere end ét glas vin. Jeg glæder mig til, der bliver mere tid og overskud til det igen.
Hvad er dit bedste råd til en kommende eller nybagt mor?At man ikke skal være så hård ved sig selv – det er en kliché, men det gør det ikke mindre rigtigt. Med Carl synes jeg, at jeg gjorde mange ting forkert. Jeg var usikker og over-opmærksom på, hvad andre mente om mig som mor. Man skal give sig selv lov til at blive mor. Det er ikke sikkert, at den følelse er 100 % cementeret, bare fordi du har født et barn. Med Carl tog det klart nogle måneder, før jeg havde følelsen af at være en MOR. Og det havde jeg så dårlig samvittighed over i starten. Det skal man lade være med. Og man skal prøve at lade være med at sammenligne sig med alt og alle. Det kommer der ikke noget godt ud af. Jeg gør det stadig, men i mindre grad end da Carl var baby.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked om nyheder, udsalg, tips og ideer

Instagram